Фей торкнулася шрамів на своєму животі. Вона перенесла чергову операцію з видалення ракової пухлини. Цього разу лікарі видалили частину шлунка і залишили нерівний шрам, який свідчив про масштаби їхньої роботи. Фей сказала своєму чоловікові: “Шрами – це символи страждання або зцілення. Я вибираю друге. Це знаки мого зцілення”.

Яків зіткнувся з подібним вибором після своєї нічної боротьби з Богом. Ангел пошкодив йому стегно, залишивши Якова виснаженим і з помітною кульгавістю. Коли Яків місяцями пізніше масажував своє стегно, цікаво, про що він думав?

Чи був він сповнений жалю через свій багаторічний обман, який призвів до цього доленосного поєдинку? Божий посланець намагався добитися від нього правди, відмовляючись благословити його, допоки Яків не визнає, ким він є насправді. Він зізнався, що був Яковом, “тим, хто тримається за п’яту” (див. Бут. 25:26). Він обманював свого брата Ісава і тестя Лавана, аби отримати перевагу. Божий борець сказав, що новим ім’ям Якова буде “Ізраїль, бо ти боровся з Богом та з людьми, – і подужав” (в. 29).

Кульгавість Якова символізувала смерть його старого життя в обмані і початок нового життя з Богом. Кінець Якова і початок Ізраїля. Кульгавість змусила його опертися на Бога, Який тепер потужно діяв у ньому і через нього.