“Ви все ще сподіваєтесь на мир?” – запитав у Боба Ділана один журналіст у 1984 році. “Не буде ніякого миру”, – відповів Ділан. Ця відповідь викликала бурю критики, однак неможливо заперечувати, що мир завжди був і залишається чимось недосяжним.

За 600 років до приходу Ісуса Христа багато пророків у Ізраїлі передрікали мир, але серед них не було Єремії, Божого пророка. Натомість він нагадував народу слова Господа: “Слухайтеся Мого голосу, і Я буду вам Богом, а ви будете народом Моїм” (Єр. 7:23). Однак вони продовжували ігнорувати Господа та Його заповіді. І хоча лжепророки говорили: “мир, мир” (Єр. 8:11), Єремія передрік національну катастрофу. І в 586 році до Р.Х. Єрусалим було захоплено й зруйновано.

Мир – рідке явище. Але серед грізних пророцтв, що їх містить книга Єремії, ми бачимо незмінну Божу любов: “Я вічним коханням тебе покохав… Ще буду тебе будувати” (Єр. 31:3-4).

Наш Господь – то Бог миру і любові. Гріх зруйнував мир у цьому світі та позбавляє кожного з нас внутрішнього миру. Але Ісус Христос прийшов на нашу планету, щоб примирити нас із Богом і дати внутрішній мир. Апостол Павло говорить: “Виправдавшись вірою, майте мир із Богом через Господа нашого Ісуса Христа” (Рим. 5:1).

Де б ми не жили – в зоні бойових дій чи у спокійному районі, – Христос пропонує нам Свій мир.