Коли я виходив зі свого готелю в Кампалі, столиці Уганди, господиня, що прийшла відвести мене на семінар, подивилась на мене з посмішкою. “Що смішного?” – запитав я. Жінка розсміялась і відповіла питанням на питання: “Ви сьогодні причісувались?” Тепер прийшла моя черга сміятись – адже я дійсно забув причесати своє волосся. Як сталося, що я не звернув увагу на те, що побачив у дзеркалі?

Проводячи практичну аналогію із дзеркалом, апостол Яків вказує на один момент, важливий для отримання більшої користі від читання й дослідження Писання. Ми дивимося у дзеркало, щоб уважно оглянути себе: чи в порядку наша зовнішність? Проте Біблія допомагає нам подивитись на свій характер, свої відношення, думки й поведінку (Як. 1:23-24). Таким чином, ми отримуємо здібність підпорядковувати своє життя тим принципам, що їх відкрив нам Бог. Ми можемо тоді контролювати свого язика і зважати на нужди сиріт та удовиць (Як. 1:26-27). Ми прислухаємося до голосу Святого Духа Божого, що в нас живе, і вчимося “себе берегти чистими від світу” (Як. 1:27).

Коли ми вникаємо в “закон досконалий, закон волі” і застосовуємо його в своєму житті, тоді маємо благословення в своїх діях (Як. 1:25). Якщо вдивляємося в дзеркало Писання, то отримуємо можливість “приймати з лагідністю всіяне слово” (Як. 1:21).