Що визначає ваш життєвий напрямок? Відповідь на це питання я почув колись в доволі незвичному місці − на курсах водіння мотоциклом. Ми з друзями хотіли навчитися їздити на мотоциклі, тому записалися на відповідні курси. Одним із аспектів навчання було те, що можна назвати зосередженістю на цілі.

“Рано чи пізно перед вами виникне несподівана перешкода, – казав інструктор. – Якщо не відведете від неї погляду, то неминуче вріжетесь. Якщо ж дивитиметесь повз неї туди, куди маєте їхати, то, скоріш за все, уникнете зіткнення”. І потім додав: “Куди дивитесь – там і опинитесь”.

Цей простий, але глибокий принцип, можна застосувати і в духовному житті. Коли ми “зациклені на перешкодах” – на своїх проблемах та невдачах, – наше життя автоматично починає обертатися навколо них.

Однак Писання заохочує нас дивитись на Того, Хто один може допомогти вирішити ці проблеми. В Псалмі 121:1 читаємо: “Свої очі я зводжу на гори, звідки прийде мені допомога, − мені допомога від Господа, що вчинив небо й землю!” А потім автор додає: “Господь стерегтиме твій вихід та вхід відтепер аж навіки!” (Пс. 121:2, 8).

Інколи життєві перешкоди здаються нездоланними. Але Бог закликає нас не зводити погляду з Того, Хто допоможе нам дивитися повз труднощі, не дозволяючи їм затьмарювати наш духовний зір.