Фільм “Вільний штат Джонса” розповідає про громадянську війну в США. У центрі сюжету – історія Ньютона Найта та кількох дезертирів-конфедератів, а також рабів, які допомагали Армії Союзу, а потім протистояли рабовласникам. Багато хто вважає Найта героєм, однак перед тим, як ним стати, двоє рабів врятували йому життя після дезертирства. Вони віднесли його в безлюдну болотисту місцевість і лікували рану на нозі, яку він отримав, тікаючи від війська Конфедерації. Якби вони його залишили, він би помер.

Юдейський народ був у відчаї перед навалою ворогів і відчував себе безпорадним. Ізраїль вже був захоплений ассирійцями, і пророк Ісая провістив, що одного разу Юдея також буде завойована ще одним ворогом – Вавилоном. Юдеї потребували Бога, Який допоможе, врятує і не покине. Уявіть появу надії, коли народ почув Боже запевнення: “Не бійся, бо Я ж із тобою” (Іс. 43:5). Бог разом із народом “переходитиме через води”, ведучи його у безпечне місце (Іс. 43:2). Він разом із народом “буде огонь переходити”, допомагаючи йому пройти через пекуче полум’я (Іс. 43:2).

Протягом усієї Біблії Бог обіцяє бути зі своїм народом, піклуватися про нас, вести і ніколи не залишити – ні в житті, ні в смерті. Навіть якщо ви перебуваєте в скрутних обставинах, з вами Бог. Він допоможе вам перейти через води.