Знайшовши ідеальне місце, я наділа темні окуляри. Разом з мільйонами людей в США наша сім’я спостерігала рідкісне явище – повне сонячне затемнення, під час якого місяць повністю закривав сонячний диск.

Затемнення викликало незвичну темряву серед яскравого літнього дня. Ця цікава подія нагадала про дивовижну Божу владу над творінням (Пс. 134:6-7), однак протягом історії темрява у денний час вважалася поганою прикметою (Вих. 10:21; Мт. 27:45), ознакою, що все відбувається не так, як має бути.

Саме це означала темрява для Амоса, пророка часів розділеної монархії в стародавньому Ізраїлі. Амос попередив Північне царство про настання лиха, якщо народ не повернеться до Бога. На знак цього Бог вчинить “захід сонця опівдні, і для землі серед світлого дня воно стемніє” (Ам. 8:9).

Проте кінцева Божа мета полягала і полягає у приведенні всього до належного стану. Попри вигнання народу Бог пообіцяв, що одного дня Він поверне залишок до Єрусалима та проломи в ньому загородить, і відновить руїни його (Ам. 9:11).

Навіть якщо життя темне, як в Ізраїлі, утіху можна віднайти у розумінні, що Бог працює над поверненням світла і надії усім людям (Дії 15:14-18).