Кожної ночі маленький Калеб, закриваючи очі, відчував, як його огортала темрява. Тишу в його кімнаті періодично порушував скрип дерев’яного будинку у Коста-Ріці. Потім на горищі починали метушитися кажани. Мати залишала біля нього нічний світильник, однак хлопчик все одно боявся темряви. Одного разу батько Калеба причепив до його ліжка біблійний текст: “Будь сильний та відважний. Не бійся… бо з тобою Господь, Бог твій” (Єг. 1:9). Калеб почав кожного вечора читати ці слова, і беріг цю Божу обітницю, допоки не поїхав навчатися до університету.

В Книзі Ісуса Навина розповідається про перехід владних повноважень до Ісуса Навина після смерті Мойсея. До нього та до ізраїльтян неодноразово звучить заклик “бути сильними та відважними” (Єг. 1:6-7, 9), що підкреслює важливість цих слів. Безумовно, Ісус Навин з тривогою дивився у невідоме майбутнє, однак Бог його запевнив: “Як був Я з Мойсеєм, так буду з тобою, – не залишу тебе й не покину тебе” (в. 5).

Відчуття страху є природнім явищем, однак жити в постійному страху шкідливо для фізичного і духовного здоров’я. Як і Божі слуги в минулому, ми також можемо бути сильними і відважними, тому що Бог обіцяє завжди бути з нами.