Коли у 2020 році помер Джон Льюїс, американський конгресмен і борець за громадянські права, у скорботі перебували люди різних політичних переконань. У 1965 році він разом із Мартіном Лютером Кінгом брав участь у марші за збереження права голосувати темношкірим громадянам. Під час маршу Льюїса вдарили по голові, внаслідок чого в нього на все життя залишилися шрами. Льюїс казав: “Якщо ви є свідком чогось неправильного, несправедливого, то ви просто морально зобов’язані щось сказати, щось зробити… Ніколи не бійтеся здійняти навколо цього галас і потрапити в гарні й неминучі неприємності”.

Льюїс давно зрозумів, що правильні вчинки і відданість істині обов’язково призводили до “гарних” проблем. Пророк Амос також це розумів. Він не міг мовчати, коли бачив гріх і несправедливість в Ізраїлі: “Ви набудували [собі] будинків із каменя… понасаджували винограду… [а справедливого] тиснете… берете ви підкупа та викривляєте право убогих у брамі” (Ам. 5:11-12). Замість того, щоб піклуватися про власну безпеку, перебуваючи осторонь проблеми, Амос викрив зло. Пророк створив гарні й неминучі неприємності.

Втім, метою цих неприємностей була справедливість для всіх: “Хай тече правосуддя, немов та вода!” (в. 24). Якщо ми потрапляємо у гарні неприємності, які можуть виникнути у відповідь на ненасильницький захист справедливості, метою цього завжди є благо і зцілення.