Величавий соняшник ріс на шосе, усього за декілька футів від проїжджої частини автостради. Проїхавши повз нього, я здивовано подумав, як він там виріс, враховуючи, що навколо нього не виднілося жодних інших соняшників. Тільки Бог міг створити рослину, здатну цвісти навіть посеред сірого гравію на дорозі. Однак цей соняшник цвіте, легко похитується від вітру і радісно вітає подорожуючих, які проносяться повз нього.

У Старому Завіті розповідається про вірного юдейського царя, який також несподівано з’явився. Його батько та дідусь ревно служили іншим богам, однак Йосія після восьми років царювання, “бувши ще юнаком, розпочав… звертатися до Бога батька свого Давида” (2 Хр. 34:3). Він послав робітників відремонтувати “дім Господа” (в. 8). Працюючи там, вони знайшли книгу Закону (перші п’ять книг Старого Завіту; в. 14). Тоді Бог надихнув Йосію навернути увесь юдейський народ до віри в живого Бога, і юдеї служили Господу “за всіх днів [Йосії]” (2 Хр. 34:33).

Наш Бог є майстром неочікуваної милості. Він здатен породити неочікуване добро з твердого гравію найскрутніших життєвих обставин. Придивіться. Можливо, сьогодні Він знову це робить.