Пакет із чіпсами був маленький, втім урок, який отримала американська місіонерка, був великий. Перебуваючи в Домініканській Республіці, вона якось ввечері прибула на церковну зустріч і відкрила пакет із чіпсами. Раптом жінка, яку місіонерка ледве знала, дістала з її пакета декілька чіпсів. Інші також приєдналися до неї.

“Яка невихованість”, – подумала місіонерка. Однак потім збагнула: вона ще не розуміла культуру народу, якому погодилася служити. У США підкреслюється індивідуалізм, а в Домініканській Республіці, навпаки, важливим є життя в громаді. Для тамтешніх мешканців характерно ділитися один з одним їжею та речами. Спосіб мислення місіонерки був не кращим, а просто іншим. Почавши усвідомлювати власні упередження, вона сказала: “Було дуже ніяково це в собі виявляти”. Вона також зрозуміла: смиренно ділячись з іншими тим, що в неї є, вона отримує засіб, який допомагає їй краще служити в цій культурі.

Апостол Петро закликав лідерів проявляти смирення у взаємодії з іншими людьми: “Не пануйте над спадком Божим” (1 Петр. 5:3). А що він казав молодшим? “Коріться старшим! А всі майте покору один до одного” (в. 5). Далі він додав: “Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!” “Тож покоріться під міцну Божу руку, щоб Він вас Свого часу повищив” (в. 6). Нехай Господь допоможе нам смиренно ходити перед Ним та іншими.