Щороку на кожну людину у світі продається приблизно по десять частинок “Лего”, тобто всього понад 75 мільярдів маленьких пластикових цеглинок. Втім конструктора “Лего” могло б і не бути, якби датський творець іграшок Оле Кірк Крістіансен не виявив наполегливість.

Десятиліттями раніше Крістіансен наполегливо працював у Біллунні, в Данії. Його майстерню двічі нищили пожежі. Він пережив банкрутство і світову війну, яка спричинила брак матеріалів. Зрештою, у кінці 1940-х років у нього виникла ідея створення пластикових цеглинок, які б можна було об’єднувати між собою. На момент смерті Оле Кірка в 1958 році “Лего” вже було надзвичайно популярним.

Зберігати наполегливість попри труднощі може бути складно. Те саме стосується і духовного життя, нашого прагнення уподібнюватися Ісусу. Зазнаючи труднощів, ми потребуємо Божої сили для збереження наполегливості. Апостол Яків написав: “Блаженна людина, що витерпить пробу” (Як. 1:12). Іноді випробуваннями є проблеми в стосунках, з фінансами або зі здоров’ям. Іноді вони є спокусами, які сповільнюють досягнення мети – прославляти Бога своїм життям.

Однак Бог обіцяє надавати нам мудрість у такі часи (в. 5) і закликає покладатися на Його забезпечення (в. 6). Якщо ми дозволяємо Богу допомогти нам виявляти наполегливість у шануванні Його своїм життям, то отримуємо справжнє благословіння (в. 12).